Douwe Zondervan

Rijperkerk diep bedroefd door overlijden Douwe Zondervan

Tot ons grote verdriet is onze hoofdtrainer Douwe Zondervan donderdagochtend op 56-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. In de afgelopen jaren heeft Douwe een onuitwisbare indruk achtergelaten bij Rijperkerk. Het verlies valt in woorden nauwelijks te vatten, maar Douwe verdient een eerbetoon voor wie hij is: een prima trainer, een markante man en bovenal een goed mens.

“Ik heb met Jan de Jonge in de Kuip gestaan, maar zeg: In Rijperkerk is voetbal uitgevonden.” Het is een van de karakteriserende uitspraken van Douwe, opgetekend in de Leeuwarder Courant van september 2016. Alles wat Douwe als trainer kenmerkt zit in dat citaat. Douwe was verknocht aan het ‘dorpse’ amateurvoetbal, maar liet tegelijkertijd niet na om even te benadrukken dat hij ervaring in de eredivisie had. Vaak ging dat hand-in-hand. Als de spitsen niet wisten te scoren bij Anjum, vertelde Douwe bijvoorbeeld even hoe Bas Dost dat bij Heracles aanpakte. Smeuïg, met een kwinkslag, blikje in de hand.

Ten tijde van het interview met de LC begint Douwe aan zijn eerste volledige seizoen bij Rijperkerk. Een half jaar eerder is hij bij de Protters neergestreken om ze te behoeden voor degradatie uit de derde klasse. Dat lukt, waarna een innige band groeit tussen trainer en club. Het worden seizoenen waarin Douwe de ploeg met wat meer idee laat voetballen en waarin Rijperkerk uitgroeit tot een stabiele subtopper in de derde klasse. Het feit dat de club dit seizoen nog steeds meestrijdt om de titel, is zeker ook zijn succes.

Die innige band leidde dus tot goede prestaties, maar in de herinnering aan Douwe zullen die prestaties uiteindelijk misschien verdwijnen. Wat blijft zijn de anekdotes waarin de uitslagen niet belangrijk zijn en zijn persoonlijkheid des te meer. En een persoonlijkheid was Douwe. Hij kon tekeer gaan, maar daarbij nam hij het vrijwel altijd op voor zijn ploeg en spelers. “Ik vind het geweldig om mensen te motiveren en te coachen”, liet hij daarover weten in het LC-interview. Douwe deed dat prikkelend, maar altijd met hart voor spelers en club.

Dat Douwe begin dit seizoen kreeg te horen dat hij ernstig ziek was veranderde weinig aan zijn fanatisme. “Even drie punten vanmiddag mannen”, appte hij anderhalve week terug nog, gevolgd door een krachtterm, de aansporing dat de beuk erin moest en drie gebalde vuisten. Het hielp. Koploper SC Leovardia werd overklast en met 3-1 verslagen. Die zege deed Douwe goed, liet hij weten. Dat het toen al niet best meer ging liet hij niet echt merken. Tekenend voor Douwe, die het voetbal altijd op de eerste plaats zette. De komende dagen zal dat in Rijperkerk even niet het geval zijn.

Het mag als een cliché klinken dat met het overlijden van Douwe de voetbalwereld een groot trainer is kwijtgeraakt, maar voor ons voelt dat wel zo. We zullen hem missen, zeker op de voetbaldagen, waarop hij het zo belangrijk vond om net als ons even na te zitten. We weten tegelijkertijd ook dat het gemis voor zijn gezin, familie en vrienden nog groter is. Onze gedachten zijn dan ook bij hen en we wensen ze veel sterkte toe in de komende tijd. Wij zullen er in ieder geval alles aan doen om Douwe in mei te eren met de titel.